Inspirational woman: Ajja Goussey

Lees hier het interview met Vlaanderens eerste bedstyliste!


 

Ajja Goussey is de allereerste bedstyliste van Vlaanderen. Say what? Een bedstyliste dus, iemand die prachtige bedden aan huis en op maat maakt voor al wie van schoonheidsslaapjes houdt, letterlijk en figuurlijk. Van strak, wit en puur tot romantisch royaal, en van de juiste donsovertrek tot geborduurde kussens met een persoonlijke tekst. Altijd in harmonie met de stijl van je interieur. Kortom, bedstyliste Ajja maakt van je slaapkamer het mooiste plekje in huis!

Hi Ajja, kun je een korte intro geven van jezelf?
Mijn naam is Ajja Goussey, 44 jaar, woonachtig in Aalbeke, samen met mijn man Kim en mijn 3 zonen Abel (18), Sverre (16) en Rune (14). Ik studeerde 23 jaar geleden af met een bachelor styliste-modeliste in de confectie/textiel. In 1997 startte ik samen met mijn man de beddenspeciaalzaak De Nachtwacht, in 2010 kwam er een tweede zaak bij: Auping Plaza Kortrijk. De twee winkels staan naast elkaar met elk een eigen concept.

Kun je daar wat meer over vertellen?
Auping Plaza is een single brand store, met alles onder één dak van het merk Auping. Dit gaat van het bed tot en met het donsdeken en het bedtextiel. Maatwerk is hier uitgesloten. Het is een budgetvriendelijke winkel voor zowel het jonge koppel als de klant met al wat meer levenservaring.

De Nachtwacht daarentegen heeft een uitgebreide collectie van onze eigen gekozen merken als VI Spring, Magnitude, Slabbinck en Verilin. Hier doen we alles op maat en naar vraag van de klant. De Nachtwacht heeft zowel bedden, matrassen en bodems als ergonomisch slaapcomfort. Hier kan het bed ook volledig worden aangekleed. Van donsdeken tot en met een sierkussen. De Nachtwacht is ook de enige slaapzaak in België met een 'testnest'…

Testnest?
Onze klanten kunnen het bed dat ze eventueel zouden aankopen een nachtje komen testen. We hebben namelijk een Testnest hiervoor gecreëerd: een appartement met 5 slaapkamers met verschillende bedden, matrassen, dekens en hoofdkussens waar de klant een nachtje een bed kan uittesten.

Kun je iets vertellen over ´bedstyliste´, wat houdt dat precies in?
Het concept Bedstyliste is eigenlijk iets dat gegroeid is uit mijn ervaring in de winkel. De keuze van mijn textielleveranciers is daar ook sterk door bepaald. De samenwerking met mijn leveranciers die zo flexibel zijn, en het aanbod dat ze geven naar maatwerk bepaalde mee dat de Bedstyliste kon of kan bestaan. In de winkel creëer ik namelijk het bedlinnen op maat voor de klant.

Niet alleen de afmetingen maar ook de kleur en stijl bepaal ik samen met de klant. Vaak vraag ik aan de klant om een stukje behangpapier of gordijn, parket mee te brengen. Het bed heb ik vaak al verkocht aan die klant dus ik had al een beetje een beeld van de slaapkamer voor me. Hierdoor weet ik een goede combinatie in bedlinnen te creëren.

Hieruit is eigenlijk het idee gegroeid om thuis bij de klanten op bezoek te gaan, om het bedlinnen thuis te ontwerpen. Zo zie ik de sfeer van de kamer en het totaalbeeld. Ook het lichtinval kan thuis verschillen waardoor de kleuren beter te bepalen zijn.

Waar haal je zelf inspiratie vandaan als het om bedstyling gaat?
Mijn inspiratie komt vooral uit de samenwerking met mijn sterkste leveranciers. Zij bieden mij een uitgebreid tijdloos pakket aan waar ik voluit mee kan combineren en spelen. Ik heb een aantal standaardmodellen waaruit ik vertrek en zo komen we tot een tijdloze creatie. Ik volg natuurlijk de trends uit magazines, en de algemene trends in bedlinnen. Maar eigenlijk volg ik meestal mijn buikgevoel als het over beddenstyling gaat...

Ben je zelf ook veel met interieur(styling) bezig?
Natuurlijk houd ik van interieur in het algemeen ook. Ik vind het heerlijk om thuis eens alles een andere plaats te geven of mijn interieur wat op te frissen. Ik hou wel van interieurmagazines die me hier en daar wat ideetjes kunnen geven.

Jullie verkopen de bedden van VI Spring, naar het schijnt liggen Hollywood sterren als George Clooney en Brad Pitt hierop te slapen, wat maakt deze bedden zo bijzonder?
De bedden van VI Spring zijn volledig handgemaakte bedden van Britse makelij. Het zijn stuk voor stuk unieke boxsprings die gemaakt zijn om niet alleen een goede ondersteuning te geven maar ook een aangenaam ontspannen slaapgevoel. Ze zitten boordevol natuurlijke materialen als allerhande soorten wol, zijde, kasjmier, katoen, linnen, paardenhaar, en heel veel ressorts waardoor met een super goed slaapcomfort verkrijgt. Ze zijn niet alleen super om op te slapen maar ook heel royaal qua uitzicht.

Als je voor een bekend persoon eens mocht langs gaan om advies te geven in bedstyling, voor wie zou dat zijn?
Hollywoodster: Jennifer Aniston, ben ik al eeuwig fan van.
BV: Koen De Bouw, omdat hij de knapste is!
Kunstenaar: Dali, omwille van zijn ongelooflijke fantasie schilderkunst.

Ben je zelf heel kritisch op de bedstyling wanneer je in hotels komt of logeert bij anderen?
In hotels is een bed meestal wel netjes opgedekt, de lakens zijn vers en dat op zich is zeker al belangrijk. In een groot hotel ben ik eigenlijk niet echt teleurgesteld over het opdekken van hun bedden. Het is meestal sober mooi. Ik logeer weinig uit huis. Maar het meest jammer vind ik de foto's van de kamers die ik zie bij anderen en waar de bedstyling inderdaad verwaarloosd is, of niet past of niet verzorgd is. Sommigen hebben een prachtige slaapkamer, ingericht door een interieurarchitect maar dan zie je de aankleding van het bed en het is net of deze vergeten is...

Verder is het niet zo dat ik zo kritisch ben dat elk bed moet opgedekt moet worden met 34 sierkussens bij wijze van spreken, ik vind het gewoon belangrijk dat het past in de sfeer en de ruimte en vooral ook bij de mensen die erin moeten slapen.

Ooit al eens in een hotel geslapen waar de bedden prachtig gedekt waren en de matrassen goed van kwaliteit?
Hotel dat ik prachtig vond, was Hotel Vintro in Miami Florida.

Wat is de grootste misser op het gebied van bedstyling  wat jou betreft?
De meest gemaakte fouten zijn: hoeslakens te groot of te klein, waardoor ze slobberen of juist van de hoeken afspringen. Veel mensen plaatsen hun dekbed of donsdeken in de verkeerde richting op het bed (het breedste van het dekbed hoort over de breedte van je bed en dus niet omgekeerd!). Te klein donsdeken of slopen die niet bij het dekbed passen…

Hoe ziet je eigen slaapkamer/bed eruit?
Mijn slaapkamer is zo ingericht dat de badkamer erin overloopt. Het is heerlijk om vanuit je bad, je bed te zien! De kleuren zijn sober taupe en wit. Mijn bed is momenteel van VI Spring, maar we veranderen heel vaak van bed om alle merken zo goed mogelijk uit te testen. Ik heb geen hoofdbord aan mijn bed omdat er een raam vlak boven mijn kussen start. Mijn bed is opgedekt met 2 aparte donsdekens, ik heb altijd te warm, mijn man vaak te koud. Twee aparte donsdekens zorgen er ook voor dat we elkaar niet storen tijdens het slapen.

Mijn bed is meestal opgedekt in satijn katoen, ik hou van de zachtheid van de lakens en het onderhoud ervan. Ik heb 2 donsrollen aan het hoofdeinde. We slapen op ergonomische kussens die rechthoekig zijn van vorm, daarnaast leg ik nog 2 vierkante kussens van hetzelfde model als het dekbedovertrek en een plaid op het voeteneinde. De plaid kan variëren van satijn naar wol of bont volgens het seizoen. Jaaaaa, noem mij maar een beetje verslaafd! Ook de kamers van mijn zonen zijn telkens opgedekt met bijhorend sierkussen en plaid of bedsprei. Voor hen gebruik ik meestal wel een toffe print in katoen, of een jeugdig accessoire.  Mijn jongens geven daar niet zoveel aandacht naar, maar zijn steeds gelukkig in hun kamer. Ik vind het heerlijk om hun bedden te zien, jeugdig jong fris cosy en soms een beetje stoer!

Heb je zelf een bepaald slaapritueel?
Mijn slaapritueel is eenvoudig, na me opgefrist te hebben ga ik meestal nog wat lezen in bed, kijk ik wat in modebladen want ik hou ook enorm van mooie trendy kledij. Nu begin ik meer en meer enkele blogs te volgen van nieuwe mensen die ik leer kennen. En vlak voor ik ga slapen lees ik mijn nachtgebedje. Ik leg me vervolgens neer en slaap meestal direct in want ik heb een heerlijk goed bed en zalige lakens, tot de wekker afloopt....

Hoe zie je jezelf als bedstyliste over 3 jaar?
Over 3 jaar hoop ik dat de bedstyliste een gekend concept is en ik vaak in een andermans slaapkamer vertoef om het bed mooi te stylen.

Wat is je favoriete quote?
‘Always be yourself, unless you can be Batman, then always be Batman.’

Favoriete shoppingcity?
Rijsel, elk jaar ga ik er zo’n drie keer met mijn zussen een dagje shoppen. We gaan er heerlijk ontbijten, winkelen, lunchen, winkelen en blablablabla… Nadien zijn onze batterijen altijd heerlijk opgeladen en hebben we onze zakken gevuld!

Je woont in de omgeving van Kortrijk, kun je ons 3 tips geven:
Favoriete restaurant: Funky Food
Favoriete hotel: Park Hotel
Favoriete shop: Dille & Kamille

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Mijn gezin, maar dat is geen item hè! Als ik voor items zou moeten kiezen.. allereerst een foto van mijn mama, mijn handtas met portefeuille en gsm erin en als laatste mijn auto.

Graag kiezen!
Zomer of winter? Winter!
Dons of veren? Dons
Rug- of buikslaper? Buikslaper
Avondmens of ochtendmens? Ochtendmens
Koffie of thee? Thee
Ontbijt op bed of liever niet? Liever niet
Elle of Vogue? Elle

Volg jij Ajja al?
www.bedstyliste.be

www.denachtwacht.be
Facebook
Pinterest

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE