Inspirational woman: Debby De Ridder

Maak kennis met de oprichtster en bezielster van bar Gamine, een pareltje in Mechelen.  


 

Een tijdje geleden gingen we op de koffie bij Debby, die de gezellige bar Gamine uitbaat in de Mechelse binnenstad. Je kan er terecht voor ontbijt of lunch. De gemoedelijke babbel krijg je er gratis bij. 

Kan je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Debby, 35 jaar en heb een man, een zoontje en een dochtertje. Vóór ik Gamine oprichtte, werkte ik in de reclamewereld. Ik schreef vaak voor heel grote bedrijven, onder andere in de banksector, en eind 2014 besefte ik dat ik voldoening, feedback en creativiteit miste in mijn job. Het idee van een ontbijt- en lunchbar, met aandacht voor kwalitatieve producten, zat altijd in mijn achterhoofd – ik had immers ook al tien jaar in de horeca meegedraaid en haalde mijn diploma chef-kok. Maar hoewel ik snel beslissingen kan nemen, heb ik nog maandenlang getobd over Gamine, me afgevraagd of het te combineren zou zijn met mijn gezin… Een spannende en vermoeiende periode! 

Wie of wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken?
Mijn vriend bekeek de zaak heel nuchter. Door de vele positieve reacties op mijn ondernemingsplan zag hij geen enkele reden om het niet te proberen. 

Heb je bewust gekozen voor Mechelen?
Ja, ik ben hier geboren en getogen. Mijn schoonvader maakt torenuurwerken en beiaarden, en in 1985 begon hij in dit deel van het pand zijn klokkenwinkeltje. Het stond nu al even leeg, maar we hebben nog een kolossaal torenuurwerk moeten verhuizen voor we aan de verbouwingen konden beginnen… 

Waar haalde je je inspiratie voor de inrichting?
Mijn vriend, Jorrit, is grafisch vormgever, aan creativiteit dus geen gebrek. Ook het logo is van zijn hand. En Pinterest is geweldig – zo kwam ik op het idee van de koperen toog. De plankenvloer lag hier al, die moesten we enkel opschuren. Een vriendin ontwierp de lampen en haar vader maakte ze, net als de houten menukaarten. Omdat ik onze centen wilde steken in het eten, hebben we met beperkte middelen het maximum proberen te halen uit de beschikbare ruimte, amper 32 m2! 

Kwaliteit op je bord, is dat het concept van Gamine?
Ja, maar ook aan de koffie besteden we aandacht. Ik serveer alleen wat ik zelf lekker vind en waar ik volledig achter sta. Klanten zoeken soms naar een croque-monsieur op het menu, maar dat kan je overal eten. Ik bied iets specialers aan, en meer en meer mensen komen net daarom naar Gamine, wat ik uiteraard toejuich. Zo bestelt een dametje op leeftijd hier elke zaterdag om kwart over vier een stuk taart bij haar cappuccino. ‘De beste van Mechelen!’ Hoe schattig is dat? 

Vanwaar de naam Gamine?
‘Gamine’ betekent zoveel als ‘tomboy’ en verwijst naar mijn eigen stijl: kort haar, platte schoenen, een beetje à la Audrey Hepburn. In het Mechelse dialect wordt het woord gebruikt als synoniem voor ‘meisje’. En de grootmoeder van mijn vriend, die hier vroeger woonde, had een hond die Gamin heette! 

Wat is je eigen lievelingseten?
Spaghetti kan me echt smaken. Dat neem ik vaak op restaurant, bij wijze van test: als de spaghetti goed bereid is, is de rest meestal ook in orde. Maar ik ben een alleseter, een veelvraat, er is weinig wat ik niet lust. Ik ben verzot op kaneelbroodjes, taarten, chocolade,… Van een lekker stuk vlees kan ik ook genieten, ik vind het leuk als iemand dat voor me bakt. We gaan geregeld uit eten, da’s een hobby geworden. Hoe andere mensen koken, daar haal ik inspiratie uit. 

Welke adresjes zijn intussen je vaste waarden?
In Berchem heb je een topper, Ossip: pure keuken met producten van de hoogste kwaliteit. Ze hebben een vrouwelijke chef, dat zie je niet zo vaak. In Mechelen zelf hou ik Maarten Van Essche in het oog, die ken ik nog van vroeger op school. Hij heeft al verschillende zaken gehad, de laatste was Les Petits Ruisseaux, een pop-up. Maar ik eet ook graag een hamburger bij Il Cardinale, of frietjes van de plaatselijke frituur. Zolang de kwaliteit maar goed zit. 

Is er een werelddeel of land dat culinair indruk heeft gemaakt op jou? Of ben je fan van het eten in een bepaalde stad?
Ik hou van de Oosterse keuken, maar ben nog nooit die richting uit gereisd. Naar Spanje keer ik wel vaak terug, daar zijn de gerechten grof, maar heel lekker. Spanjaarden verstaan de kunst om uit weinig ingrediënten veel smaak te halen. Een stuk verse vis, simpelweg ingesmeerd met wat look, heerlijk… Italië is op dat vlak ook super, wie lust er nu geen pasta? 

Waar vind je recepten en inspiratie voor je gerechten?
Ik heb een uitgebreide collectie kookboeken, een echte verslaving. Heel ontspannend, daarin bladeren om ideeën op te doen… Mijn groenten- en fruitkalender helpt me ook vaak op weg. En natuurlijk is het internet, en dan vooral Pinterest, een onuitputtelijke bron van inspiratie. 

Ben jij thuis ook de kok?
Bij ons kookt degene die als eerste thuis is, en dat ben ik meestal, hoewel Jorrit tegenwoordig de weekends voor zijn rekening neemt. Ter afwisseling bestellen we nu en dan een pakket van Smartmat, een heel tof concept. Zo hebben we al verrassende combinaties gegeten. 

Wat vind je het leukst aan je job?
Het feit dat ik zelf alle beslissingen mag nemen. Ik kan morgen iets op het krijtbord zetten en dat overmorgen weer uitwissen. De vrijheid en de ruimte voor creativiteit zijn onbetaalbaar. 

Welke bekende persoon is hier al over de vloer geweest of zou je graag een keer verwelkomen?
Eva Daeleman en Wim Ballieu hebben eens op het terras gezeten. En Bavo Claes kwam hier laatst binnen met zijn kleindochter. Ook ex-politica Kristl Strubbe is fan. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om eens te koken voor een bekende chef, al zouden de zenuwen dan wel toeslaan, vrees ik… 

Is er iemand die je echt bewondert?
Heel gek, ik heb eigenlijk nooit een groot voorbeeld gehad… Als puber hing ik ook geen posters van idolen in mijn kamer. Ik vind wel inspiratie bij koks als Jeroen Meus, uit zijn boeken haal ik veel ideeën. Op Njam! kijk ik graag mee over de schouder van de Vietnamese Truong Thi Quyên. En onlangs zag ik een documentaire over Sergio Herman. Zoveel toewijding, daar kan je alleen maar ontzag voor hebben. 

Heb je een levensmotto?
Het is eerder een mentaliteit: als je je slecht in je vel voelt, doe er dan iets aan. Ik krijg de kriebels van mensen die zich blijven wentelen in hun miserie en bijvoorbeeld niet op zoek gaan naar een interessantere job… Je kan beter ongelukkig zijn om wat je wél probeerde dan om wat je nooit gedurfd hebt.

Heb je tips voor mensen die ook een zaak willen opstarten?
Je moet veel opgeven voor je eigen zaak, maar als je een passionele doorzetter bent, zou ik zeggen: doen! Laat je wel omringen door de juiste mensen: met een goede boekhouder en capabel personeel kom je al een heel eind. En dan is het kwestie van te springen en desnoods eens op je gezicht te gaan… 

Waar zou je binnen vijf jaar willen staan met Gamine?
Om echt winst te maken met een zaak, denk ik dat je verschillende filialen moet openen. Daarin investeren is allesbehalve evident. Ik ben er nog niet uit, misschien bedenk ik wel een nieuw, ‘groter’ concept voor Gamine. Maar voor hetzelfde geld zit ik binnen vijf jaar weer te schrijven, of doe ik nog iets anders. Stilzitten ligt alleszins niet in mijn aard, ik ben ervan overtuigd dat je als ondernemer moet blijven evolueren. 

Heb je nog andere dromen?
Eigenlijk niet. Ik heb een geweldig lief, mijn kinderwens is volledig vervuld en met ons huis ben ik ook tevreden. Wel zouden we ooit met het gezin twee maanden naar Amerika willen trekken. En tussendoor wil ik nog terug naar New York, Parijs, Berlijn,… Soms droom ik al van mijn pensioen! 

Kiezen maar!
Ontbijt of lunch? Lunch.
Jeroen Meus of Wim Ballieu? Jeroen Meus. Sorry, Wim!
Keramische kookplaat of gasfornuis? Gasfornuis.
Het Noorden of het Zuiden? Het zuiderse eten en het noordse design.
Koken of opdienen? Koken. En het dan op tafel zetten. Ik kan niet kiezen!
Facebook of Instagram? Instagram.
Zomer of winter? Zomer.
Groenten of fruit? Groenten!

Bezoek Gamine.. offline en online!
Gamine - Korenmarkt 6 - 2800 Mechelen
woe t.m. vrij 8-17u - za 8.30-17u
www.gamine.be
Facebook
Instagram

Foto's: Jorrit Michiels

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS