Inspirational woman: Emmanuelle Adam

Lees hier het inspirerende interview met Emmanuelle, het creatieve brein achter het Brusselse label Lilù.


 

Hi Emmanuelle, kun je een korte intro geven van jezelf?
Mijn naam is Emanuelle Adam, woonachtig met mijn vriend en zoontje (5 jaar) in Alsemberg, dicht genoeg bij het levendige Brussel, maar wel een rustige plek waar ik ook van kan genieten (mijn tuin!). Ik ben gepassioneerd door muziek, ik ga graag naar concerten, mijn vriend en ik delen deze passie. Verder speel ik hockey, een geweldige teamsport. Van mijn 10e tot 17e zat ik op internaat in Engeland, eenmaal terug in België ben ik aan de universiteit gaan studeren en heb ik een jaar Erasmus gedaan in Milaan. Vervolgens begonnen met werken in het familiebedrijf, maar het kriebelde, ik wilde zelf iets gaan starten! Met een vriend heb ik het huis Dequanter overgenomen en hebben wij het merk Lilù gelanceerd in 2005.

Kun je iets meer vertellen over Lilù?
Lilù is een collectie tassen ontworpen en gemaakt in onze ateliers in de Baljuwstraat in Brussel. De collectie is bedoeld voor actieve vrouwen die op zoek zijn naar praktische modellen met een detail voor mode. We ontwikkelen al onze modellen terwijl we aan deze groep vrouwen denken, aan hun drukke leventjes! Ik ken het als geen ander: het goochelen tussen werk, kids, quality time met je lief, je vriendinnen (omdat we niet zonder kunnen!) en sport - om toch van chocolade te kunnen genieten (!).

Hoe kom je op inspiratie voor je collecties en hoe ga je aan de slag met het ontwerpen ervan?  
Onze inspiratie komt eigenlijk overal vandaan. Of het nu op de straat is, via een tv show, een detail van een kledingstuk, een onverwachte kleurencombinatie ... Er zijn zoveel dingen die in mijn hoofd gebeuren, ik heb veel ideeën die vorm krijgen met de tijd. Eén van de bags van de AW15 Collectie vond zijn inspiratie in ‘Game of Thrones’. Het smidwerk gaf me een idee voor de Arya bag (één van mijn favoriete karakters in de tv show!)

De handtassen van Lilù worden handgemaakt in Brussel, kun je iets meer vertellen over dit proces?
Ik zie de creatie van een handtas als een opeenvolging van processen of een uitdaging waarvoor we een oplossing moeten vinden. We beginnen onze modellen altijd meteen in de werkplaats - nooit eerst via een tekening. Ik vind dat een tekening nooit zoveel kan bieden als het leder zelf. De plooi en de vorm tonen aan wat we in gedachten hadden of het brengt ons juist naar iets totaal anders!

Onze tassen zijn volledig handgemaakt in onze werkplaats, het is belangrijk voor ons dat het een lokale productie blijft. Het leder kiezen we met veel interesse en passie 2 keer per jaar in Milaan (winter- en zomercollectie). Dit is een van mijn favoriete momenten van het jaar! De keuze van het leder is grotendeels bepakend voor de uiteindelijke modellen.

We blijven grotendeels trouw aan flexibel, natuurlijk vachette leder met een weelderig tintje, ook vind je steeds meer luxeleder terug in onze collecties. Voor de wintercollectie van 2015-2016 hebben we vachette leder verwerkt tot “python” leder (fantastisch!), alsook nubuck vachette leder tot een krokodillenreliëf, beiden zeer populair in onze winkel!

Voor welk bekend persoon zou je graag nog eens een handtas of clutch willen ontwerpen?
Zonder enige twijfel … Alison Mosshart! Ik ben een grote fan van haar muziek. Ze heeft veel talent, ze werkt hard, ze heeft haar eigen look… zoals ik al zei… een echte fan! Dichter bij huis zou ik kiezen voor Selah Sue! Ze heeft een eigen wereld, ongelooflijk veel talent en ze gaat er altijd 100% voor. Ik ging naar Rock Werchter om haar te zien deze zomer en ik vond het topje dat ze droeg fantastisch, ik heb stiekem al een idee voor een bijpassende clutch!

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik ben een beetje boy-ish. Ik draag 344 dagen per jaar jeans (tot grote ergernis van mijn zoon die van jurkjes houdt), meestal met lage laarzen, maar ik heb een uitgebreide collectie van stiletto’s die elke fashionista jaloers zou maken… Eigenlijk een beetje tegenstrijdig!

Favoriete shopping city?
Londen. Ik hou van shoppen in het buitenland in het algemeen, maar Londen is altijd perfect, hier vind je merken die je nergens anders vindt en ik hou van hun eclectische kant. Ze hebben expertise in mengsels van stijl die ik graag zie. Ze willen ook anders zijn en dat bevalt me. Niet iedereen draagt dezelfde accessoires of dezelfde sneakers… Het verschil is ingeschreven in hun DNA. Wij bieden aan onze klanten ook de mogelijkheid om het leder te kiezen waaruit hun bags worden geproduceerd, dit geeft de mogelijkheid om een unieke bag te creëren waarin de klant zich herkent. Voor mij is dat de definitie van luxe!

Wat is persoonlijk je slechtste aankoop ooit geweest wat schoenen betreft?
I love this question! Voor mij zou het beter passen om te vragen ‘hoeveel’, want ik ben een echte shoe addict die niet meer kan en wil genezen, haha! Mijn ergste aankopen zijn een half dozijn hoge schoenen van meer dan 12cm hoog waarin ik niet meer dan 15 minuten kan lopen, een half dozijn te kleine of te grote schoenen (ze had mijn maat niet meer, maar met een talonette of gewoon door te aanvaarden dat je moet lijden om mooi te zijn, lukt het mij om ze met een glimlach te dragen!)

Welke ontwerpers, kunstenaars of creatieve ondernemers inspireren jou?
Ik heb niet één enkele createur, kunstenaar of ondernemer die me inspireert, maar ik hou heel veel van tentoonstellingen of werken die veel indruk op mij hebben! Zoals bijvoorbeeld de expositie rond Duane Hanson die in Ixelles van dit jaar plaatsvond. Ik was ook erg onder de indruk van Gwon Osang (ik vergeet altijd zijn naam, ik heb even in mijn bibliotheek moeten piepen).

Ik hou van de foto's van Andreas Gursky, Martin Parr, Lisa Carletta. Ook zeer onder de indruk van het werk van Rodolfo Paglialunga voor de collectie van Jil Sander, de portretten van Lucian Freud. Op het gebied van muziek heb ik echt een passie voor een aantal artiesten: The Kills, The Raconteurs, Joy Division, The Rakes, Artic Monkeys, Royal Blood, Queen, The National, ... too many to mention!

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Ik neem enkel foto’s mee…  al de rest mag verdwijnen!

Heb je tips voor startende of creatieve ondernemers?
Trouw zijn aan jezelf, doorzettingsvermogen en durf risico's te nemen.

Tips voor Brussel? Village Verve en Tote Bag

Graag kiezen!
Shoulderbag of clutch? Geen van beiden – ik heb een grote bag waarin ik heel mijn huis meesleur!
Flats of pumps? Pumps
Sober of kleurrijk? Black!
Op restaurant of sushi at home? Restaurant
Zomer of winter? Zomer
Koffie of thee? Thee
Ochtend- of avondmens? Avondmens
Elle of Vogue? Vogue


 

Volg jij Emmanuelle en Lilù al?
www.lilu.be
Facebook
Instagram

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS