Inspirational woman: Julie Vrijens

Maak kennis met Julie a.k.a. Red Juliet.


 

Een paar weken terug ontmoette ik Julie in de flagship store van haar eigen modelabel in Antwerpen. Direct toen ik binnenstapte werd ik verwelkomd door de goedlachse en enthousiaste Julie die in 2008 Red Juliet startte. Bleef het in het begin enkel bij modeaccessoires en stationery producten, inmiddels is Red Juliet uitgegroeid tot een fashionable modelabel van Belgische bodem. En de collectie voor deze winter is om te zoenen zo mooi! Van een sexy jumpsuit tot supervrouwelijke kleedjes en soepelvallende pantalons tot wollen vesten waarin je de winter zou willen wonen… Leer de dame achter dit nostalgische en hedendaagse couturelabel een beetje beter kennen in dit interview.

Even kort als intro… wie is Julie, hoe zou je jezelf in enkele zinnen omschrijven?
Mijn naam is Julie, 38 jaar, gelukkig getrouwd met Tim en mama van Kato (11 jaar), Tuur (8 jaar) en Jeanne (2 jaar). Ik ben afkomstig van Diest, heb 2 jaar mode gestudeerd aan de academie in Antwerpen en grafische en illustratieve vormgeving op Sint Lucas. Na mijn studies ben ik bij Tim in Wezemaal (bij Leuven) gaan wonen en na 7 jaar zijn we naar Borgerhout verhuisd, voor een nieuw avontuur.

Kun je kort iets vertellen over de start van Red Juliet?
Elf jaar lang werkte ik bij Elle België als art director en grafisch vormgever, in 2008 heb ik Red Juliet opgestart in bijberoep. Ik ben begonnen met het ontwerpen van buttons, kaartjes, kalenders, juwelen, T-shirts met leuke prints en kinderkleding. Eenmaal naar Antwerpen verhuisd is alles voor Red Juliet in een stroomversnelling gegaan. Er bleek bij ons in de buurt een patroonmaakster te wonen, en voor ik het wist had ik een collectie damesjurken uitgebracht! We zijn in maart verhuisd en in juni had ik een eigen winkel in ons huis en showde ik mijn eerste collectie op het pleintje voor de deur.

Hoe snel iets kan lopen…..!
Ja inderdaad, maar het is wel en beetje hoe ik zelf in elkaar zit. Ik durf wel ergens voor te gaan en op een impulsieve manier om te gaan met grote beslissingen. Ik ben met Red Juliet in het diepe gedoken en met heel veel liefde en plezier heb ik deze stap gewaagd en heb ik gewoon mijn gevoel gevolgd! Ik ben dan ook best fier en tevreden met hoe het nu met Red Juliet gaat, ik voel dat het goed zit!

Hoe kom je op inspiratie voor de collecties van Red Juliet?
Van series en films als Mad Men tot The Virgin Suicides, maar ook uit muziek en boeken, door mensen in het straatbeeld en kleding uit vroegere tijden. Mijn voorgaande collecties waren meer geïnspireerd op nostalgische kledingstijlen, zoals de fifties, de nieuwe collectie voor winter 2015/2016 is echter breder te interpreteren. Door items van deze collectie te combineren met verschillende accessoires, kun je een hedendaagse stijl (bijv. met sneakers) of juist een fifties look (met heels) creëren, it’s up to you!

Hoe zie je jezelf en Red Juliet over 3 jaar?
Ik denk nooit erg ver vooruit, leef eerder van dag tot dag, maar uiteraard heb je een bepaald idee van hoe het dan zou zijn.. En in deze branche - en als zelfstandige in het algemeen - moet je wel op langere termijn denken en een duidelijk toekomstbeeld voor je bedrijf hebben. Zo zou ik graag binnen 3 jaar in het buitenland willen verkopen, in steden als Parijs, Londen en Berlijn. En voor ons eigen landje wil ik vooral nog een extra boost geven aan de naamsbekendheid van Red Juliet. Zo zal de collectie steeds uitgebreider worden en een nog breder publiek aanspreken.

Dus, so far, so good?
Ja, ik ben eigenlijk best tevreden met hoe het nu gaat, het bedrijf groeit stilaan en ik ben omringd door de juiste personen. Ik heb sinds mei 2014 een eigen winkel in Antwerpen die goed draait, een tiental verkooppunten in België en werk sinds kort samen met een jong PR bureau. Sinds april dit jaar heb ik een medewerkster in dienst die allround administratie doet, de productie opvolgt en enkele dagen per week in de winkel staat. Ik ga ervan uit dat het bedrijf binnen 3 jaar nog gegroeid is en we een sterk team hebben met ieder zijn eigen knowhow en expertise.

Wat is je favoriete quote?
Ik heb er eigenlijk twee: "Happiness is a journey, not a destination." alsook :

Favoriete shopping city?
Parijs!

Wat is je slechtste aankoop ooit?
Ik heb er eigenlijk twee. Allereerst de bekende sneakers met sleehak. Ik vond het van in het begin maar niets. Maar na een tijdje geraak je gewend aan hypes in het straatbeeld, en toen ik een superkoopje zag, kon ik het toch niet laten liggen.. Helaas bleek het toch echt niets voor mij en heb ik ze nooit gedragen. Daarnaast kocht ik ooit eens een jumpsuit met pantermotief. Ik ben dol op dierenprints, schoenen in snake, tasjes in (nep)croco, sjaals met luipaardprint.. Maar zo’n hele jumpsuit bleek echt te veel van het goede. Nooit gedragen..

Welk item moet absoluut ooit nog eens in je kleerkast komen te hangen?
Een stuk van Marni of een jurk of jas uit de nieuwe collectie van Dries Van Noten.

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Ik denk niet dat ik voorwerpen zou kunnen meenemen, want uiteraard zou ik vooral mijn gezin veilig willen stellen en mezelf niet onnodig in gevaar brengen, want ik moet er nog zijn voor mijn kinderen. Maar stel dat ik de kans en de tijd zou hebben om wat spulletjes te pakken, dan de volgende: mijn computer (en back-up), want al mijn werk en foto’s staan daar op, foto albums van vroeger en spulletjes, kleding en juweeltjes (niet zo waardevol, vooral sentimentele waarde) van mijn moeder die ik erg jong verloren heb.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?
Ik heb het van in het begin vrij voorzichtig aangepakt en telkens kleine, berekende risico’s genomen, stap per stap. Tot nu toe heb ik ook steeds alles zelf gefinancierd met een kleine bijdrage van thuis uit. De eerste seizoenen bleef mijn beperkt vermogen telkens rond dat bedrag hangen, veel investeren, beetje verdienen, weer alles investeren.. Toen werkte ik ook nog deeltijds bij Elle. Op die manier was het haalbaar om Red Juliet op te starten, als zelfstandige in bijberoep. Maar op den duur was het moeilijk om al het werk te blijven combineren, en dan heb ik toch de stap gezet om volledig zelfstandige te worden. Ondertussen kan ik gelukkig bescheiden leven van wat ik verdien met Red Juliet, maar de kosten zijn toch steeds erg groot en er is heel veel moeite, werk, tijd en geld nodig om elk seizoen opnieuw een collectie uit te brengen en het te doen slagen. Dus ik denk dat mijn beste raad is om niets halsoverkop te doen, en steeds met middelen die te overzien zijn. Uiteraard kan er een moment komen dat je een lening moet aangaan of met een investeerder in zee zou gaan, maar de basis staat er dan alvast.

Als je moet kiezen….
Ochtend of avond? Avond.
Zomer of winter? Zomer.
Ginger of blond? Ginger!
’50 of ’60? Fifties.
Kleedje of rokje? Kleedje
Sneakers of heels? Heels!
Koffie of thee? Thee.
Elle of Vogue? Elle.
Zwart-wit of kleur? Kleur.

Voor de volledige collectie van Red Juliet kun je terecht in de Flagship store aan de Lange Koepoortstraat 78 te Antwerpen. Bekijk hier alle andere verkoopadressen.

Hoe ondernemend en creatief Julie is, bewijst ze niet alleen met Red Juliet. Bij haar thuis in Borgerhout kun je gaan logeren in de Bed & Breakfast Bakeliet die ze met haar man Tim runt. De kamers zijn ingericht in de stijl van de jaren ’40 en ’50. Ook zijn er plannen voor een bar aan de B&B, lees er meer over op de website van B&B Bakeliet.  

Volg jij Red Juliet al?
www.redjuliet.be
Instagram
Facebook


 

DEEL DIT BERICHT

MEER FASHION & BEAUTY + LIFESTYLE + INTERVIEWS