Inspirational woman: Katrien Declerck

Maak kennis met Katrien van Grafisch Werk(t) !


 

De 31-jarige Katrien uit Zingem is grafisch vormgever en lifestyle blogger. Met de iMac in haar hand en haar talrijke creatieve ideeën creëert ze de mooiste dingen, van kaartjes tot tijdelijke tattoos die ze in haar webshop verkoopt. Leer Katrien en haar creatieve wereld kennen in onderstaand interview:

Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Katrien, 31 jaar jong en samenwonend met mijn vriend in Zingem (tussen Gent & Oudenaarde). Tot mijn 8e woonde ik in Oudenburg, tot mijn 22e in Oostende. Van daar verhuisde ik naar de Vlaamse Ardennen, met een korte tussenstop in Gent. Verhuizen kost me dus weinig moeite .. haha! Het is dan ook een beetje een droom om hier ooit “alles achter te laten” en te gaan wonen & werken in het buitenland.

Ik ben grafisch vormgever en lifestyleblogger, als dochter van een fotograaf en een etalagiste is dat niet helemaal onlogisch. In het middelbaar volgde ik (toegepaste) beeldende kunsten; dat zijn vooral veel praktijkvakken zoals keramiek, fotografie, grafische vormgeving, tekenen & schilderen, ... de ideale plek om alles te leren kennen. Daar groeide mijn liefde voor het grafisch vormgeven. Verder noem ik mezelf interieuraddict, semi Pinterestverslaafde en houd ik van reizen en muziek.

Kun je iets vertellen over je werk als grafisch vormgever?
Na mijn 7e jaar middelbaar ging ik aan het werk, ik was toen schoolmoe. Na 2 jaar gewerkt te hebben in fabrieken startte ik toch terug met studeren. Ik volgde DTP grafische vormgeving, want dat kon ik moeilijk loslaten. Dit was een erg praktijkgerichte studie en dus ook heel leerrijk, ik ben dan ook enorm goed met programma’s. Het duurde wel nog even voor ik startte in bijberoep maar op 1 april 2015 ging mijn 4e jaar al in!

Wat vormgeven betreft, waarvoor kunnen mensen bij jou precies terecht?
Dit vind ik altijd een moeilijke want in principe kan ik alles vormgeven. Van huisstijlen, logo’s, social media branding, geboorte- en huwelijkskaartjes tot folders, het vormgeven van een boek, gewoon DTP werk… noem maar op. Wat ik niet helemaal zelf kan, doe ik in samenwerking met andere freelancers. Ik kan bijvoorbeeld zelf geen websites bouwen, maar wél ontwerpen. Sedert 2013 kan je hier ook terecht voor tijdelijke tattoos. Het begon als een origineel bedankje voor een huwelijk en groeide uit tot een collectie die je kan kopen in de webshop. Ook met eigen afbeeldingen ben je hier aan het goede adres. Het leukste aan de tattoos is dat je ze voor de meest uiteenlopende zaken kunt gebruiken! Denk maar aan originele doopsuiker of bijvoorbeeld als extraatje bij bestellingen.

Heb je een vaste stijl in je ontwerpen?
Ik geloof dat er ergens wel een lijn in zit, al kunnen ontwerpen heel uiteenlopend zijn, al was het maar omdat de wens van de klant steeds centraal staat. Over het algemeen houd ik van kleur, originaliteit & kwaliteit (ik ben een Pietje Precies!), dus deze zaken zal je altijd in mijn ontwerpen terugvinden.

Ben je altijd al creatief bezig geweest?
Ja, toen ik klein was (vanaf een jaar of 6 denk ik) ging ik wekelijks op woensdagnamiddag naar een kinderatelier, Mollemuis heette dat. Iedere week deden we iets anders, de ene keer was dat boetseren of schilderen, een andere keer krasten we een tekening in glas. Ik vond dat echt plezant om te doen. Zo plezant zelfs dat ik in de (nabije?) toekomst zelf ook aan de slag ga met het geven van workshops!

Hoe kom je op inspiratie voor elk design dat je maakt?
Het zal vast een cliché zijn (sorry!), maar ik vind overal en nergens inspiratie. Soms zie ik iets rondom mij en gaat er in mijn hoofd al een heel ontwerp klaar zitten. Veel rondkijken is dus de boodschap. Als ik aan een ontwerp begin maak ik, of de klant, ook altijd van tevoren een moodboard. Alle afbeeldingen of zelfs woorden die bij het desbetreffende thema passen, schrijf ik op en daar komen vaak leuke ideeën uit.

Zijn er vormgevers, illustrators of kunstenaars die je als voorbeeld ziet?
Met Pinterest volg je natuurlijk een beetje iedereen maar ik ben fan van SoulOff. Ik ken haar persoonlijk, al hebben we elkaar nog nooit live gezien. Meer dan 10 jaar geleden leerden we elkaar kennen via het platform DeviantArt, daar leerden we elkaar tips & tricks in Illustrator en Photoshop. Ik was er dus al bij van in het begin en dat maakt het extra bijzonder. Dichter bij huis heb ik heel veel bewondering voor team Zilverblauw (Anki & Casper).

Zijn er (offline) magazines die jou inspireren qua vormgeving/design?
Kinfolk is één van mijn favorieten maar ik kijk ook veel op Issuu, daar kom je dikwijls (onbekende) pareltjes tegen!

Heb je een favoriete website die qua vormgeving de max is?
De website van Present & Correct vind ik altijd wel tof. Of misschien ligt dat aan de inhoud…haha!

Grootste frustratie tijdens het ontwerpen?
Ik ben een creatieve generalist . Dat wil zeggen dat er in mijn hoofd dikwijls een zondvloed aan ideeën is, ik zie overal potentieel in. Ik ben van A al vlug bij B, C, D en E. Dat onder controle houden is moeilijk voor mij .. kijk, een vogeltje ;)

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Hmm .. ik heb een heel uitgesproken stijl als het gaat om de kledij die ik zou wíllen dragen maar ik heb er eigenlijk geen verstand van. Ik draag vooral comfy & casual kledij. Een makeover of stylingadvies staat dus hoog op mijn verlanglijstje!

Favoriete stad?
Antwerpen heeft een beetje mijn hart gestolen, vooral de sfeer die er hangt. En de creativiteit natuurlijk. Waar ik ook graag eens naartoe wil is Berlijn, volgens mij wordt dat wel wat tussen ons!

Wat is je favoriete quote?
She who leaves a trail of glitter will never be forgotten . Dat telt op zoveel vlakken.

Hoe zou je je interieur omschrijven, welke stijl?
Doe maar eclectisch. Het is hier een verzameling van tweedehands, nieuwe en geërfde stukken, dikwijls ook ‘gepimpt’. Ons interieur is vooral ook steeds een werk ‘under construction’. Nu omdat we nog in verbouwingen zitten maar ik vind het ook gewoon leuk om te schuiven en spelen met meubels en accessoires.

Welk interieuritem staat op je wishlist?
Ik ben naarmate ik ouder word veel minder materialistisch geworden, ik ben ook enorm bezig met minimaliseren. Wat wel nog op het verlanglijstje staat is een comfortabele modulaire zitbank. Een Mah Jong van Roche Bobois bijvoorbeeld. Het voordeel? Je kan elk jaar één of twee stukken kopen, zo valt dat nog mee in uw portemonnee!

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Dat is zonder mijn vriend gerekend toch hé? Mijn iMac zou ik graag meenemen, daar staat tenslotte zowat mijn hele leven op. Dan misschien nog mijn fotoboeken en .. ik weet het niet .. zoals ik al zei, hecht ik niet zo veel belang aan spullen.

Hoe zie je jezelf over 3 jaar?
Tenzij ik me tegen dan fulltime kan toeleggen op grafisch werk(t), hoop ik toch vooral een vaste job gevonden te hebben waar ik me in kan amuseren - Iemand tips?! :) 

Welk social media kanaal zet je het liefst in voor je werk?
Ik zou me er veel meer moeten in verdiepen maar mijn favoriet is Twitter. Een Facebookpagina heb ik ook, want daar bereik ik een compleet ander publiek.

Wat zijn jouw tips voor beginnende vormgevers?
Als je het wil, doe het dan. Gemakkelijk is het zeker niet maar je wil later geen spijt hebben van dingen die je misschien had kunnen doen. Lukt het toch niet helemaal? Je hebt het dan toch tenminste geprobeerd!

Koffie of thee? Geef mij maar een glas versgeperst fruitsap! Of spuitwater.
Cocktail of gin? Cocktail.
Op restaurant of cosy dinner at home? Cosy dinner at home, liefst met veel vrienden en familie!
Sneakers of heels? Sneakers.
Winter of zomer? Ik heb het dikwijls te koud, geef mij dus maar de zomer.
Serif of Sans Serif? Sans Serif, al heb ik de laatste jaren de Serif veel meer leren appreciëren!
Kleur of zwart-wit? Kleur!
Freehand of Adobe Illustrator? Illustrator, geen twijfel mogelijk.

Volg jij Katrien al?
www.grafischwerkt.be
Twitter
Pinterest
Instagram
Facebook

 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS