Inspirational woman: Loes van Delft

Maak kennis met urban street artist Loes!


 

Loes is leuk. Loes is lief. Maar Loes is bovenal een very talented urban street art kunstenares die de (kunst)wereld aan het veroveren is…

De 23-jarige kunstenares Loes van Delft exposeerde al in Antwerpen, Amsterdam, Madrid en Barcelona met haar Urban Street Art werk met een female touch. Momenteel is ze druk bezig met de voorbereidingen voor haar Loes & Friends expositie in maart in Amsterdam. Maar voor ons maakte ze even tijd vrij voor een kort interview.

Kun je iets vertellen over je werk als kunstenares en wanneer je hieraan begonnen bent?
Dit vind ik zo’n moeilijke vraag. Eigenlijk heb ik altijd al getekend. Later durfde ik de uitdaging aan om te gaan schilderen – was super spannend. Van jongs af aan was ik alleen maar bezig met creatief zijn. Op de Montessorischool waar ik “studeerde”, mocht je je tijd zelf indelen. Vanzelfsprekend was ik altijd al in mijn rekenschriftjes poppetjes aan het tekenen. Het was overduidelijk dat ik hier iets mee zou gaan doen.

Hoe kom je op inspiratie voor je werk?
Als ik schilder of teken ben ik helemaal in mijn element. Dit is wat ik het liefst doe. Ik vind het altijd een beetje onzin dat men zegt dat je inspiratie uit "het dagelijks leven" haalt. Creativiteit zit in je hoofd , van binnen. Dat haal je niet ergens vandaan, denk ik. Een creatie kun je niet forceren. Je kunt niet aan je bureautje gaan zitten met de intentie schetsen te gaan maken voor je schilderijen. Ideeën komen op een magisch moment. Dat kun je niet afdwingen

Welk museum ga je graag heen?
Laatst bezocht ik het Rijksmuseum in Amsterdam. Prachtig om te zien. De échte schilderkunst, de meesters van de Art. Daar komen ze vandaag de dag niet meer bij in de buurt. Maar dat vind ik juist ook iets moois. Vroeger was het zo braaf (mag ik dat zo zeggen?). Dat extreem realistische. Begrijp me niet verkeerd, ik kijk er met heel veel bewondering naar, maar ik vind het juist heel tof als je echt los kunt gaan. Kijk naar Picasso. De schilderijen van zijn beginjaren – toen hij op de kunst academie zat en niet out of de box mocht gaan – verschillen zo ontzettend veel met wat hij in een later stadium maakte. Hij ontwaakte. Hij kwam los. Belachelijk. In de goede zin van het woord. Ik vind dat zo knap. Dat je gewoon los gaat en een eigen realiteit aan je werk kan geven.

Welke kunstenaars inspireren jou?
KAWS is toch wel een van mijn grote helden. Jaren geleden werd ik verliefd op hem, en die liefde heb ik nooit verloren. Vorig jaar exposeerde ik samen met hem in Barcelona. Toen zag ik zijn werk in real life. Meteen een designer toy van hem gekocht. Mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik vind hem helemaal de bom. Verder ‘volg’ ik heel veel artists op Instagram. Ontzettend mooi om te zien hoe mensen zulke mooie dingen creëren. Kijk bijvoorbeeld naar Takashi Murakami. Man, man, man. Wat achterlijk schitterend.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
De laatste tijd merk ik aan mezelf dat ik steeds ‘vrouwelijker’ word in mijn kleding style. Ik draag zelfs jurkjes en hakken (maar dan wel bij een mooie gelegenheid). Dat dan weer wel. Maar meestal draag ik een simpel shirt of een leuk topje, een vestje erover en cowboy laarzen vind ik ook wel gezellig in m’n ‘Look of the Day’.

Waar shop je het liefst?
Grote steden, zoals Antwerpen, Brussel, en – doe eens gek, Barcelona. Maar dan niet in die veel te grote massa waar je in één straat drie keer dezelfde winkel tegenkomt en ik me als Simba voel die zichzelf probeert te redden tussen al die rennende beesten. Dat zijn dus de hongerige koopjes jagers. En ik ben Simba. Zijstraatjes vind ik meestal het leukst. Een klein beetje exclusiviteit ben ik niet vies van…

Wat is je slechtste aankoop ooit?
Ik ben een extreem moeilijke koper. Ik weet echt precies wat ik wil. Ik koop daarom ook echt pas een item als ik hem helemaal de bom vind. Ik ga voor een 10. Zeventjes vind ik niet genoeg.

Welk item moet absoluut ooit nog eens in je kledingkast komen te hangen?
Moeilijke vraag! Ik ben niet echt een type die maanden spaart voor een veel te overrated kleding merk.

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Fotoboeken vind ik heel erg belangrijk. Misschien staat dat wel op nummer 1. Je leven leg je vast in een analoog plak boek en daar kijk ik regelmatig met heel veel liefde in terug.  Persoonlijker kun je het niet hebben. Vet zonde dat men dat vandaag de dag niet meer doet. Misschien een klein beetje ouderwets, maar ik vind het echt een heel tof iets om je herinneringen zo te bewaren. Alles wordt op internet vastgelegd en gepost, maar ik vind het zooooo zonde. Het is toch veel leuker om een groot foto boek op je schoot te leggen en daar in terug te kijken! Op nummer twee staat m’n computer. Toch wel m’n allesje. (Hoewel ik betwijfel of ik de tijd wel zou hebben om zo’n zware joekel mee naar buiten te tillen als ik gefrustreerd en gepanikeerd mezelf naar buiten probeer te hosselen terwijl ik, hoe multifunctioneel ik ook ben, de brandweer probeer te bellen). En daar komt ‘ie. De nummer drie. Even denken. Wow. Best moeilijk toch wel. Ok. M’n spaarpot. Nelis hoort overigens niet in deze top 3 thuis. Voor het geval je denkt, en je kat dan? Die redt zichzelf namelijk. Ze is een super hero. Waar menig kat jaloers op kan zijn.

Hoe zie je jezelf over 3 jaar?
Woooow. Een realistisch antwoord? Of een droom? Fuck it. Ik houd van mijn kunst. Dit is waar ik voor gemaakt ben. Over drie jaar ben ik zesentwintig. Vind ik wel een mooie leeftijd om een groot atelier in een mooie stad te hebben. En veel exposities. Heeeeel veel exposities.

Wat is je favoriete quote?
“Whatever you do, do it with love and love what you do.”

Welk social media kanaal zet je het liefst in voor je werk?
Facebook!

Wat zijn jouw tips voor beginnende kunstenaars?
DOEN!!!!! Niet twijfelen. Het is echt iets dat je gewoon moet DOEN – zolang het goed voelt. Iedereen heeft soms twijfels en houvast heb je niet. Maar dat is een beetje ‘part of the deal’, denk ik. Gewoon doen. Believe you can, and you are halfway there.  Noooooooit aan jezelf twijfelen.

Volg jij Loes al?
www.loesvandelft.com
Twitter
Instagram
Facebook

YouTube

 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS