Inspirational woman: Marjet Slingerland

Maak kennis met de schrijfster van het boek Letters!


 

Hi Marjet, kun je een korte intro geven van jezelf?
Ik ben Marjet en ik zit nu 10 jaar in het creatieve vak. Ik heb eerst op een creatieve vakschool gezeten en ben daarna doorgestroomd naar de kunstacademie, en de Koninklijk academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag waar ik de richting grafisch ontwerp en letterontwerpen heb gedaan. Ik begon al op mijn zestiende met het aannemen van creatieve klussen om op die manier mijn vaardigheden te ontwikkelen.

Kun je iets vertellen over je werk als grafisch vormgeefster en hoe je hieraan begonnen bent?
Eigenlijk is de interesse er al heel lang, op erg jonge leeftijd verzamelde ik al plaatjes, kleuren en letters. Ik knipte ze uit en bewaarde ze in een doos. Niet wetende wat ik er precies mee kon doen. Ik ben begonnen met werk voor kennissen. Dit was tijdens de vakschool. Toen merkte ik hoe leuk ik dat vond; veel leuker dan de opdrachten op school. Daarna volgden er opdrachten voor bedrijven heb ik de beslissing genomen om zelf een bedrijf op te richtten. Ik heb nooit veel reclame hoeven maken, ik rolde van de ene opdracht in de andere dus daar ben ik heel blij mee. 

Hoe is je interesse voor moderne kalligrafie ontstaan en waar heb je het zelf geleerd?
Ik ben in aanraking gekomen met typografie tijdens een stage op de vakschool. Dit was bij iemand die boeken ontwierp. Daar leerde ik hoe belangrijk goed typografiegebruik is en hoe groot de wereld van de typografie is. Later liep ik stage bij een ander grafisch bureau en daar is de liefde voor letters echt gegroeid, omdat ik daar leerde dat goede typografie de basis is van elk grafisch ontwerp en zodus heel belangrijk is. Toen ontstond mijn interesse in moderne kalligrafie, omdat het de geschiedenis is van de lettertypes van vandaag. Moderne kalligrafie is een vrije vorm; er is meer ruimte voor je eigen stijl dan bij de klassieke vorm. Op het moment dat ik logo’s, geboortekaartjes en trouwkaarten ging ontwerpen maakte ik altijd zeer typografische werken en werd ik verliefd op de ambacht van het schrijven.

Wat leer je mensen tijdens een workshop Moderne Kalligrafie?
Ik leer ze het schrift te begrijpen, hoe letters zijn opgebouwd en uit welke vormen ze bestaan. Ik leer hen wat je er mee kan, maar ik leer hen vooral veel over de materialen. Goede materialen zijn essentieel voor een mooi eindresultaat: zonder goede pen is het echt moeilijk. Wanneer iedereen met een goede pen zou schrijven zou elk handschrift al een kunstwerkje op zich worden. In de workshop vertel ik over welke inkt je het best kan gebruiken, welke papiersoorten er allemaal zijn. We hebben het over ontwerp, hoe kan je het best je werk uitlijnen en gebruik maken van hulplijnen. Vervolgens gaan we vooral oefenen op penbeheersing en het onder de knie krijgen van de techniek om zo iedereen gemotiveerd te krijgen om thuis verder te oefenen en mooie dingen te maken!

Was het een droom van je om een eigen boek uit te brengen?
Ik heb het nooit hardop durven zeggen maar ik wilde het wel heel graag; het is altijd een stiekeme droom geweest. Wel heb ik altijd het gevoel gehad dat ik ooit iets met een boek zou doen. Dit ligt niet voor de hand voor mij want ik heb dyslexie. Het is dus een hele opgave geweest! Ik vond het belangrijk om te doen. Moderne kalligrafie is niet altijd makkelijk, vooral de theorie erachter is niet eenvoudig. Ik vind het leuk om een moeilijke theorie te vereenvoudigen tot iets leuks en ontspannends. 

Kun je iets vertellen over je boek ‘Letters’ en hoe het tot stand is gekomen?
Ik blogde al een tijdje over het onderwerp maar ik merkte dat ik steeds meer praktische vragen kreeg van mensen en dat het blog toch niet voldoende was. Zo ben ik op het idee gekomen voor het boek, want er was nog geen boek zoals het boek dat ik wilde maken. Ik wilde wel enkel samenwerken met uitgeverij Snor, omdat het een heel creatief bedrijf is en ik op zoek was naar een partner die samen met mij een goed boek wilde maken. Ik wilde dat het boek een stevige theoretische basis had maar op een leuke en luchtige manier. En het goede nieuws is dat de tweede druk al in productie is dus ik ben echt heel blij!

Was het spannend om voor de eerste keer een boek uit te brengen?
Het viel wel mee omdat ik heel kritisch voor mezelf ben geweest. Ik heb het 100 keer bekeken uit verschillende perspectieven om er zeker van te zijn dat het zowel voor beginners als voor gevorderde een meerwaarde kon bieden. De uitgeverij is eveneens kritisch en ze hebben me goed begeleidt dus ik had er wel vertrouwen in dat het goed zou komen. Wat het meest spannende was, was hoe het boek er in het echt uit ging zien. Ik had natuurlijk het ontwerp al gezien, maar dat is toch niet hetzelfde als het boek echt in je handen houden. Ik ben enorm blij. Het is een hele luxe druk. Het ontwerp komt van Studio 100% en ik ben enorm fan van hun werk.

Je hebt ook een webshop, wat kunnen we daar allemaal op vinden?
Je vindt er alle materialen die je nodig hebt om te beginnen met kalligraferen, maar ook gevorderden kunnen er materialen vinden. Ik help je de juiste keuzes maken omtrent welke pennen en/of inkt je nodig hebt. Ik vind kwaliteit enorm belangrijk dus ik heb alles uitgebreid getest. Dit wil niet zeggen dat de materialen heel duur zijn: de prijzen zijn echt goed in verhouding tot de kwaliteit. Goede materialen zijn moeilijk te vinden in Nederland en daarom wilde ik een shop maken waar iedereen op één plek alles kan vinden, zonder heel het internet te moeten afstruinen. Bij de shop hoort ook een blog waar ik nog meer vertel over de materialen.

Heb je nog nieuwe projecten en/of workshops in het vooruitzicht?
Jazeker! Om te beginnen ga ik een boektour doen. Op deze tour geef ik demonstraties en workshops over moderne kalligrafie en handwriting. Uitgebreide workshops staan ook nog in de planning, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht. Daarnaast ben ik ook al aan een volgend project bezig maar dat moet nog even geheim blijven!

Heb je een favoriete stad om op citytrip te gaan?
Ik vind Zwolle super leuk! Ik heb het zelf recent ontdekt, het heeft een oude historie en prachtige gebouwen. Ook heeft het allemaal leuke kleine nieuwe winkeltjes en daar houdt ik wel van. Wat betreft de rest van Europa houdt ik van gezellige Italiaanse steden, maar op eerlijk te zijn ga ik sneller de natuur en rust opzoeken dan de stad. 

Welk social media kanaal zet je het liefst in voor je werk?
Zonder twijfel Instagram! Ik gebruik het vooral voor mijn werk, mensen kunnen mijn werk volgen en ik kom zelf ook in contact met nieuwe mensen. Er zijn al heel wat samenwerkingen ontstaan hieruit en vriendschappen! Het is echt een plek om te delen en te inspireren!

Wat zijn jouw tips voor beginnende ondernemers?
Blijven leren en hard werken, maar vooral plezier hebben in wat je doet. Iets wat je graag doet ga je automatisch veel doen en door het dan weer veel te doen blijf je jezelf ontwikkelen. Dat is heel belangrijk. Probeer zeker niets te forceren: just go with the flow!

Heb je misschien nog een laatste reden waarom we zeker je boek moet kopen?
Absoluut! Handwriting is een hele leuke en ontspannende hobby. Het is een leuke investering in jezelf!

Als je moet kiezen…
Handlettering of moderne kalligrafie? Moderne Kalligrafie
Schuine pen of rechte pen? Schuine pen
Niko G of Zebra G penpunt? Nikko G
Zwart-wit of kleur? Zwart-wit
Instagram of Pinterest? Instagram
Adobe Indesign of Adobe Illustrator? Photoshop!
Op restaurant of dinner at home? Restaurant, ik ga heel graag uit eten!
Ochtend of avond? Ik ben echt een avondpersoon
Koffie of thee? Koffie
Zomer of winter? Absoluut de zomer

Volg jij Met Marjet al?
www.metmarjet.com
Instagram
Facebook

 

Fotografie: Lott's - Styling: SpringStore - Hair: Marna Hairclub - Make up and nails: Netanya Luschen
 
 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + A DAY OFF? + INTERVIEWS