Inspirational woman: Mieke Dierckx

Maak kennis met Mieke, een creatieve duizendpoot op vlak van ontwerpen.


 

Onze inspirational woman van deze week is niemand minder dan ontwerpster Mieke Dierckx, een creatieve duizendpoot op vlak van ontwerpen. Ken je haar nog niet? Lees dan zeker onderstaand interview en vergeet vooral niet haar mooie creaties te bewonderen!

Hoe ben je erop gekomen ontwerpster te worden? En waarom tassen en juwelen?
Mijn passie is ontwerpen. Al van jongs af tekende ik heel graag, wel altijd toegepaste dingen, zoals bv. schoenen, hoeden, zetels,… Het leek dus een logische keuze om aan de opleiding Interieur Vormgeving te beginnen in Mechelen. Nadien volgde er ook nog een opleiding juwelenontwerp en edelsmeedkunst aan de MADfaculty in Hasselt.

Ben je daarna snel met je eigen label begonnen?
Ik ben er eerder stilaan ingerold. Toen ik afstudeerde had ik nog niet direct een vast idee van wat ik wilde doen. Ik schreef me in voor allerlei tentoonstellingen en wedstrijden om nieuw werk te blijven maken. Zoals bv. MARKED een project van Design Platform Limburg, stad Genk,…

In dit project kregen pasafgestudeerden de kans om de nodige kennis op te doen om een ontwerp op de makt te brengen. De ontworpen producten werden achteraf ook verkocht in een pop-up shop die de ontwerpers zelf diende te bemannen. Zo leerden we ook over de commerciële kant zoals verkopen, prijsbepaling, etc. Voor dit project was ik op het idee gekomen om een handtas te gaan ontwerpen. Deze bleek succes te hebben bij enkele geïnteresseerde verkooppunten waardoor ik genoodzaakt was een fabrikant te zoeken om aan de vraag te kunnen voldoen.

Mijn handtassen verkoop ik via enkele verkooppunten verspreid over België en in mijn eigen webshop. De juwelen enkel via mijn webshop omdat deze handgemaakt en uniek zijn. Klanten maken dan een afspraak om naar mijn atelier komen om de collectie eens in het echt te bekijken en om het juweel op maat te zetten. Een ontwerp op vraag zoals bv. trouwringen doe ik bijvoorbeeld ook maar alles wel in de ‘Mieke Dierckx’- stijl. Geïnteresseerden komen ook vaak naar mij toe omdat ze mijn werk kennen en appreciëren en iets in die stijl willen dragen.

Heb je een bijscholing gevolgd voor het ontwerpen van je handtassen of heb je dat zelf geleerd?
Ook hier ben ik ingerold. Ik heb een hele goede band met mijn productiebedrijf en zij begeleiden mij bij elke stap. Voor mij primeert het ontwerp. Deze zet ik eerst op papier en dan maak ik een prototype, eerst in papier zodat ik goed kan zien hoe de vorm eruit ziet en hoe het op het lichaam past. Als die goed zit volgt een model in leder. Hier ga ik mee naar de fabrikant en met hun knowhow wordt het model nog op punt gezet alvorens een productie.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Vooral architectuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. Zeker een gevolg van mijn opleiding Interieur. Vertrekpunten kunnen bijvoorbeeld de context of geschiedenis van een locatie zijn. Maar ook vormelijke details. Zo is bijvoorbeeld mijn juwelenlijn ‘Brickbybrick’ afgeleid van een tegelpatroon.

Dit patroon komt ook terug in een reeks handtassen met vierkantjes. In al mijn ontwerpen probeer ik een vorm van driedimensionaliteit in te brengen. Hierdoor breng ik bepaalde patronen aan in het leder en accentueer ik dit nog door met kleine kleurnuances te spelen door de voering achter het leder een andere kleur te geven. Dit geeft de handtas ook een speels effect.

Kan je ons wat meer vertellen over je nieuwe collectie ‘Alter Ego’?
De nieuwste collectie ALTER EGO is een verderzetting van de ‘couleur cachée’ collectie, waarbij driedimensionaliteit en bewerkingen van leder de rode draad blijven. Met de afgeronde uitsparingen gaf ik de collectie een zachtere invalshoek en probeerde ik klassieke schoonheden te creëren. Blijvers, pronkstukken…

Het leuke aan de grote handtas Alter Ego is dat je die zelfs op meerdere manieren kan dragen. Dankzij de verwisselbare cover ben je eigenaar van 3 tassen. De buitenste cover kan je in een vingerknip omwisselen. Bovendien kan de cover in andere kleurtjes bijbesteld worden zodat er nog een extra invalshoek aan de tas toe te voegen is!

Na een seizoen is de tas dus zeker nog niet outdated. De collectie covers zal telkens met nieuwe kleuren, prints en stoffen worden uitgebreid. Zo blijft je basistas altijd nieuw en doe je een slimme zet met een eenmalige investering.

De mini-scales is het kleinere zusje van de alter ego handtas. Handig van formaat zodat je het voor allerlei gelegenheden kan gebruiken. Dit is het tasje dat je overal mee naartoe neemt.

En als derde onderdeel van de collectie maakte ik een portefeuille. Het standaard model is - wegens groot succes - een blijver. Nu is hij dus te verkrijgen in een Alter Ego jasje met afgeronde uitsparingen en nieuwe kleuren. Exclusief, kwalitatief en handig. Een belangrijke combinatie voor m’n ontwerpen.

Het viel mij op dat je veel met leer werkt, is het je favoriete materiaal?
Ja, ik vind leder een zeer duurzaam en kwaliteitsvol materiaal. Ik vind het essentieel voor mijn ontwerpen. Ook voor mijn sieraden maak ik de combinatie met leder, zoals bijvoorbeeld de kettingcollectie: ‘Tassels’.

Wat is voor jou belangrijk bij het ontwerpen van een handtas? Waar let je vooral op?
Draagbaarheid is voor mij enorm belangrijk. Een handtas moet niet alleen mooi zijn, maar handig in gebruik. Ik stel me altijd de vraag voor wat de tas gebruikt zou worden, voor welke gelegenheid. De lengte van een handvat bepaalt ook of de handtas goed ‘draagt’ of niet.

Het grootste compliment dat klanten mij dan ook kunnen geven is wanneer ze zeggen dat ze de tas altijd bij hebben omdat ze niet alleen mooi is maar ook heel handig en draagbaar.

Prijs-kwaliteit is eveneens zeer belangrijk punt. Ik wil enkel handtassen leveren van uitstekende kwaliteit maar ze moeten ook betaalbaar blijven. Ik bezoek zelf de beurzen, looierijen en fabrikanten om naar het juiste leder voor mijn tassen op zoek te gaan, het moet perfect zijn. Ik wil ook dat mijn tassen een uniek karakter hebben, dus elk stuk uit de collectie wordt maar in een kleine oplage uitgebracht.

Wie zijn je ‘grote voorbeelden, naar wie kijk je op?
Ik vind het interessant om met mensen te praten die zich ook in het ‘jonge ontwerp circuit’ begeven. Zij geven mij ook veel energie en kracht om door te gaan. Je kan veel met elkaar bespreken of dingen van elkaar opsteken. Zo komt er binnenkort een samenwerking aan met Lore Van Keer (vers van de pers!) en werk ik momenteel ook samen met Kim Stumpf, een modeontwerpster uit Antwerpen. Natuurlijk zijn er zeker iconen die inspirerend werken - mode-ontwerpers, designers en architecten - maar dat zijn er teveel om op te noemen…

Wat is je favoriete shopping city?
Antwerpen is al jaren mijn favoriete shopping stad en dat zal ze ook wel blijven, deels uit nostalgie. Tijdens mijn studies heb ik hier een tijdje gewoond en heb hier zo mijn eigen adresjes waar ik steeds opnieuw naartoe ga. Ik moet wel zeggen sinds kort heb ik leuke spots in Brussel ontdekt en was ik toch aangenaam verrast!

Hoe zou je je persoonlijke stijl omschrijven?
Ik shop graag bij de jonge ontwerpers. Hier kan je unieke stuks kopen aan een eerlijke prijs.

Ik herken hun kwaliteit en apprecieer hun ontwerpen. Ik zoek naar minimalistische stuks, met een ongewone snit in sobere kleuren, meestal zwart. Of soms eens een opvallend stuk dat eruit springt. Deze stijl vind ik perfect te combineren met mijn eigen ontwerpen.

Ik ben ook een sneaker addict, ik heb ze in alle kleuren en modellen. Ik vind high heels mooi, maar alles behalve handig om een hele dag op rond te lopen!

Heb je tips voor beginnende ontwerpers?
Wat ik vooral wil meegeven is dat je zeker moet volhouden, plannen maken en er ook effectief iets doen. Het is slim om in het begin je passie met een andere job te combineren zodat je toch nog wat zekerheid hebt.

Stages zijn ook erg interessant, je kan er veel uit leren. Ik heb zelf ook wat stages gelopen - op die manier blijf je bezig en leer je heel wat mensen kennen. Wedstrijden zijn zeker ook een goede keuze. Zo blijf je nieuw werk maken en dat is belangrijk, er moet beweging zijn.

Probeer in the picture te blijven. Openstaan voor samenwerkingen kan ook weer leiden tot nieuwe projecten. Ben je zeker van je werk en ben je klaar om ervoor te gaan, denk dan zeker eens na over het inschakelen van een persbureau.

Wat is je favoriete social media kanaal?
Mijn favoriet blijft Facebook, dit ken ik al het langst en kan hiermee best overweg. De andere zijn nog redelijk nieuw voor mij, zoals Instagram. Ik doe wel mijn best om hier en daar wat te laten verschijnen, maar het is nog een work in progress. Check zeker eens mijn Facebookpagina

Weetje! Vanaf nu zijn de handtassen en accessoires ook verkrijgbaar in de winkel van Kim Stumpf. De twee dames kwamen elkaar tegen bij press agency Marnix & Ally en werken sindsdien samen. Breng dus zeker eens een bezoekje aan de winkel! 
Adres: Lombardenstraat 18 In Antwerpen

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS