Inspirational woman: Nele Content

Neem een kijkje in het inspirerende atelier van de Belgische schoenontwerpster Nele van Atelier Content.


 

De afgelopen zomercollectie van de Belgische schoenenontwerpster Nele Content werd getypeerd als ultravrouwelijk, subtiel en toch opvallend. Deze lijn heeft ze nu doorgetrokken in de najaarscollectie met sterke en karaktervolle ontwerpen, afgewerkt met prachtige details. Nele volgt niet zozeer trends op, maar ontwerpt meer vanuit haar buik, dat is wat haar collectie nu juist zo mooi en eigen maakt. Duik je mee in het atelier van deze talentvolle dame uit Ronse?

Kun je een korte intro geven van jezelf?
Mijn naam is Nele, 30 jaar, oorspronkelijk afkomstig uit Brugge, maar in Gent gestudeerd en woonachtig met mijn lief in het Oost-Vlaamse Ronse. Ik heb in 2008 aan de Academie voor Schone Kunsten mijn Master in Modeontwerp behaald en nadien gewerkt als ontwerper in handtassen en schoenen voor enkele modebedrijven in België. Vanuit mijn bureau thuis ontwerp ik nu voor het derde seizoen mijn eigen damesschoenencollecties onder de naam Atelier Content.

Kun je iets meer vertellen over Atelier Content?
Atelier Content kent een eigen stijl van schoenen, en is zoals mijn eigen smaak: redelijk sober en niet zozeer gericht op het volgen van trends, maar met een eigen ‘Atelier Content’ gezicht. Voor dit najaar heb ik 16 vrouwelijke, karaktervolle schoenen ontworpen afgewerkt met enkele gedurfde accenten. En dat in verschillende soorten: van platte broke achtige schoenen tot hoge laarzen en enkelboots met een medium of hogere hak. En voor alle schoenen geldt: ze zitten supercomfortabel!

Hoe kom je op inspiratie voor je collecties?
Ik creëer moodboards door prentjes en foto’s te verzamelen en deze in mapjes te steken. Maar uiteraard ook op Pinterest waar je tal van inspiratie kunt vinden. Al deze beelden zijn overigens niet zozeer beelden van schoenen of mode, maar meer sfeerbeelden, artistieke illustraties of kleuren.

Hoe ga je vervolgens aan de slag met het ontwerpen?
Ik maak aan de hand van mijn inspiratieborden heel veel schetsen met de hand, er gaat heel wat knip- en plakwerk aan vooraf. Wanneer daar een eerste versie (idee) uitkomt, ga ik verder aan de slag in Illustrator (grafisch ontwerpprogramma, red.) waar de definitieve versie op scherm in ontstaat. Vervolgens moet dit omgezet worden in een prototype schoen, dat doe ik in samenspraak met mijn fabrikant in Italië.

In hoeverre ben je betrokken bij het productieproces van de schoenen?
Bij zowel het productie- als verkoopproces ben ik zeer nauw betrokken. Zo ben ik voor mijn huidige najaarscollectie een aantal keren naar de fabriek in Italië geweest waar de collectie vervaardigd wordt: van het bespreken van de ontwerpen tot het bekijken en passen van de prototypes en het aanvoelen van het gebruikte leer. Alle schoenen worden overigens met de hand gemaakt, van kalfsleder. De leest van elke schoen is voor mij overigens van essentieel belang, vandaar dat ik alles zelf ook doorpas en hier een strenge selectie in maak. Het comfort van schoenen is immers naast esthetiek net zo van belang! Ook op vlak van verkoop houd ik zelf graag enige controle. Zo kies ik zorgvuldig de winkels uit waar mijn collecties aangeboden worden. Ze moeten elkaar als het ware aanvullen en versterken zowel op vlak van stijl als van sfeer. Daarom ben ik fan van elke winkel waar mijn merk verdeeld wordt!

Wat is voor jou de grootste uitdaging geweest in de opstart van Atelier Content?
Dat was toch wel het op zoek gaan naar fabrieken die kleine oplages willen maken. Ik heb gelukkig een goede fabriek gevonden in Italië die hieraan kan voldoen en waar ik graag mee samenwerk. Maar ik weet dat veel startende (mode)merken hier tegenaan lopen. Tegenwoordig dien je vaak zo’n grote oplage af te nemen waarmee je als startende ondernemer een te groot risico moet nemen.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik draag zelf een sobere, minimalistische kledingstijl.

Favoriete shopping city?
Antwerpen!

Wat is persoonlijk je slechtste aankoop ooit geweest wat schoenen betreft?
Ik heb ooit eens een plastieken teenslipper op hak gekocht, maar ik kon er echt niet op lopen. Grootste modemisser aller tijden!

Welk item moet absoluut ooit nog eens in je kledingkast komen te hangen?
Een paar schoenen van Dries Van Noten. Overigens zou ik voor hem ook graag eens een schoenencollectie willen ontwerpen :-)

Welke ontwerpers, kunstenaars of creatieve ondernemers inspireren jou?
Ik ben niet echt het type ontwerper dat bepaalde ontwerpers of kunstenaars in stijl probeert te evenaren of die te allen tijde mij inspireren en waarop ik mijn collecties baseer, dat niet. Maar als ik zou moeten kiezen, denk ik dat Dries Van Noten hier wel het antwoord op zou zijn dat het dichtst in de buurt komt.

Wat is je favoriete quote?
"What is for you, will never pass you by" vind ik een mooie, inspirerende uitspraak en sluit aan bij hoe ik ook in het leven sta: gewoon je best doen, dan ben je al goed bezig.

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Moeilijke vraag! Allereerst mijn vriend, vrij logische keuze denk ik…! En daarnaast ook zeker een dagboekje dat mijn moeder heeft bijgehouden tot mijn 28e verjaardag, dat betekent heel veel voor mij. Maar een 3e item? Ik weet het niet, ik ben niet zo materialistisch aangelegd en hecht niet zo snel emoties aan materiele zaken.

Hoe zie je jezelf en Atelier Content over 3 jaar?
Vooral graag mijn eigen ding blijven doen, zoveel mogelijk zelf alles blijven doen voor Atelier Content, van ontwerp tot verkoop en contact met de fabrikant in Italië. En als ik dan toch mag dromen zou ik er eventueel in de toekomst nog wel een mannenlijn willen aan toevoegen!

Heb je tips voor startende ondernemers?
Bij iedere stap die je zet, een goede afweging maken tussen droom en werkelijkheid. Alles stapje voor stapje doen, niet onmiddellijk ‘alles’ willen of denken dat je ineens de top kunt bereiken. Daarnaast denk ik dat het goed is om te proberen zoveel mogelijk alles zelf te financieren – dit heb ik zelf ook altijd gedaan – want dat geeft rust, maakt je niet of minder afhankelijk van investeerders en bovendien beperkt het je niet in je creatieve vrijheid.

Graag kiezen!
Flats of pumps? Pumps!
Sober of kleurrijk? Sober
Op restaurant of sushi at home? Op restaurant
Zomer of winter? Winter
Koffie of thee? Tea, please!
Ochtend- of avondmens? Ochtend!

De schoenencollectie van Atelier Content is verkrijgbaar bij verschillende exclusieve boetieks in België en tevens in enkele webshops. Klik hier voor alle verkoopinformatie. Prijzen variëren €225 tot €350.

Volg jij Nele en Atelier Content al?
www.ateliercontent.com
Facebook
Instagram
Pinterest

 

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS