Inspirational woman: Shari Ruzzi

Over dromen, passies en de HÝP Studio... lees hier het interview met modefotografe Shari uit Genk.


 

Hi Shari, kun je een korte intro geven van jezelf?
Mijn naam is Shari Ruzzi en ik werk als freelance fotograaf in de fashion industrie. Ik woon op een leuk duplex appartement in mijn geboortestad Genk. Ik ben gepassioneerd door film en fotografie. Door mijn Italiaanse afkomst hou ik uiteraard ook van lekker eten. Ik heb echt een hart voor dieren en dan vooral voor mijn twee duiveltjes Sacé en Mowgli.

Kun je iets vertellen over je werk als fotografe en hoe je hieraan begonnen bent?
Al van kleins af aan ben ik altijd creatief bezig geweest. Ik maakte eigen kleren uit vuilniszakken, ik speelde kappertje en gaf dansvoorstellingen of modeshows voor de hele familie. Op dat moment was dat uiteraard maar om te spelen, ik besefte toen nog niet dat ik later een creatief beroep ging uitvoeren. Toen ik ouder werd heb ik verschillende studies geprobeerd, maar het was nooit hetgeen ik als beroep wilde doen. Tot ik fotografie tegen kwam! Toen ik deze passie ontdekt had, ging de bal aan het rollen. Ondertussen ben ik al enkele jaren bezig als modefotografe en kan ik met trots zeggen dat ik mijn eigen studio geopend heb.

Hoe zou je je eigen stijl van foto’s omschrijven?
Ik maak graag veel gebruik van kleuren, genaamd colour pops d.w.z. kleuren die echt opvallen. Daarnaast werk ik graag met niet-alledaagse modellen, ik kan echt geïntrigeerd geraken door de imperfecties van mijn modellen. Ik werk liever met interessante karakter gezichten dan klassieke schoonheden. Daarnaast probeer ik aan elke shoot een creatief element te koppelen. Creativiteit zorgt ervoor dat je werk niet mainstream wordt. Ik hou van onbewaakte momenten, de momenten dat het model net even niet oplet of poseert, die probeer ik vast te leggen. Wat mijn werk eveneens kenmerkt is dat ik steeds opnieuw zoek naar de perfecte combinatie van styling, haar & make-up.

Hoe kom je op inspiratie voor je foto's?
Door alles om me heen eigenlijk. Ik word voortdurend geïnspireerd door films, kunst, tijdschriften, reizen en kleurpaletten. Alles wat me inspireert daar kan ik nieuwe concepten uit halen.

Zijn er (bekende) fotografen die qua werk en stijl een voorbeeld voor jou zijn?
Peter Lindbergh, hij doet eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik doe. Hij fotografeert tijdloze zwart/wit portretten. Ik vind zijn werk zo interessant omdat mode heel tijdsgebonden is en continue verandert en hij er toch in slaagt om tijdloze beelden te creëren. Ik kan uren naar zijn werk blijven kijken, zo interessant is het en daar streef ik ook naar. Naar Tim Walker kijk ik eveneens op, zijn foto’s zijn in zekere zin ook tijdloos maar dan op een andere manier als die van Lindbergh. Het sprookjesgehalte, de kleuren en settings van zijn foto’s zijn zo uniek, echt adembenemend.

Welk bekend persoon zou jij het liefst eens willen fotograferen?
Zonder twijfel Angelina Jolie! Ik vind haar echt een zeer inspirerende vrouw. Haar leven intrigeert me, de manier waarop ze zich inzet voor goede doelen en haar gezin vind ik echt mooi om te zien. Daarnaast is ze een fantastische actrice en natuurlijke schoonheid die enorm veel charisma uitstraalt. Ik ben echt een grote fan van haar dus het is zeker een grote droom!

Is het je droom om ooit te exposeren in een museum met jouw foto’s?
Neen, dat mag maar dat is voor mij geen echte droom. Ik denk dat ik meer voldoening zou halen om met mijn werk in een hoogstaand magazine te worden gepubliceerd. Persoonlijk vind ik niet dat Fashion fotografie of mijn soort fotografie museum materiaal is. Ik vind conceptuele fotografie meer iets voor in een museum vanwege het tijdloos karakter. Ik vind mijn werk te persoonlijk, ik werk vooral opdracht gericht alsook zijn de opdrachten vaak tijdsgebonden. Het zou natuurlijk een leuke extra zijn maar het is geen doel dat ik nastreef.

Kun je iets vertellen over HÝP Studio, hoe ben je op het idee gekomen deze studio te starten en wat houdt het juist allemaal in?
In eerste instantie had ik nood aan een studio omdat mijn team en ik nieuwe ideeën hadden maar geen ruimte om ze uit te werken zoals workshops, expo’s,… en dat gaf een beperking op mijn creatieve uitlaat. Ik kreeg nu de kans om het te doen dus ik ben er volledig voor gegaan. Vandaar dat we nu een multifunctioneel platform voor creatievelingen hebben opgericht. De studioruimte kan enerzijds gebruikt wordt als een fotostudio maar anderzijds ook gehuurd kan worden voor verschillende doeleinden zoals collectie voorstellingen, kunstexpo’s, opleidingen of workshops. We merkten ook wel dat er in Limburg nood was aan dergelijk platform omdat er tot nu toe niet veel gebeurt op vlak van fashion.

Op de Facebookpagina van HÝP Studio vind je alle informatie en planning voor workshops.

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Mijn stijl valt te omschrijven als praktisch, stijlvol en veel zwart. Ik hou van eenvoud en een cleane look. Ik denk dat je het een beetje kan zien als een Scandinavische look, ik ga bijvoorbeeld graag winkelen bij Stijl in Maastricht.

Favoriete stad om op citytrip te gaan?
Ik heb niet meteen een favoriete stad, vind het wel leuk om nieuwe plaatsen te ontdekken. Ik droom al lang van een citytrip naar Marrakech. De cultuur spreekt mij enorm aan. Ik ben geen sportief type of iemand die gaat liggen zonnebaden, geef mij maar mensen en cultuur. Het is blijkbaar ook een super mooie stad om shoots te doen, dus momenteel staat het bovenaan mijn lijstje!

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Die keuze is snel gemaakt: mijn hond, mijn kat en mijn fotoalbums. Fotoalbums zijn me zeer dierbaar omdat het visuele herinneringen zijn van momenten uit je leven die je niet meer opnieuw kan beleven.

Hoe zie je jezelf over 3 jaar?
Tegen die tijd ben ik 30 en hoop ik mijn eerste kindje te hebben. Ook zou ik het fijn vinden moest mijn zaak nog meer gegroeid en uitgebreid zijn en dit over meerdere creatieve disciplines. Ik wil me in de toekomst niet beperken tot enkel fotografie. Ik heb nog heel veel ideeën en passies die ik graag zou uitwerken en gebruiken. Het is ook wel een beetje eigen aan mezelf dat ik regelmatig toe ben aan iets nieuws. Ik houd van nieuwe uitdagingen, dat houdt me bezig. De ideeën in mijn hoofd zijn heel uiteenlopend dus de toekomst zal nog uitwijzen wat er nog allemaal op mijn pad komt.

Welk social media kanaal gebruik je het liefst?
Sinds kort is dat Instagram, voordien gebruikte ik vooral Facebook. Ik houd van Instagram omdat het visueel is, wat natuurlijk ideaal is voor een fotograaf. Ik ben niet zo’n fan van alle ‘rommel’ op Facebook zoals statussen en reclame. Op Instagram kan je mooi je werk laten zien en zo andere mensen hopelijk inspireren.

Wat zijn jouw tips voor beginnende fotografen?
Laat je omringen door een goed team, mensen die je motiveren en steunen. Werk samen met mensen die je ook echt graag hebt. Er is veel concurrentie en het is zeker geen makkelijke business dus probeer er vooral ook van te genieten en niks aan trekken van andere. Veel oefenen en doorzetten blijft belangrijk, enkel zo kom je er. Ik zeg ook altijd: ‘Kijk niet teveel naar anderen en doe gewoon je eigen ding!’.

Heb je misschien nog een laatste tip voor mensen die graag foto's maken voor Instagram of privé?
Een goede tip die ik altijd meegeef is: gebruik altijd natuurlijk daglicht! Het is supermooi voor de huid en de kleuren komen op deze manier het beste over.

Graag kiezen!
Analoog of digitaal? Digitaal
Canon of Nikon? Canon
Zwart-wit of kleur? Kleur
Instagram of Pinterest? Instagram
Adobe Photoshop of Ligthroom? Adobe Photoshop
Ochtend of avond? Avond
Koffie of thee? Geen van beide. Doe mij maar een warme chocomelk!
Zomer of winter? Zomer

Volg jij Shari Ruzzi al?
www.shariruzzi.com
Instagram
Facebook

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS