Inspirational woman: Veerle Dobbelaere

Van prachtig werk op het filmdoek tot een inspirerende blog en boek... in Veerle zit veel!


 

Als we Veerle vragen wie zij is, antwoordt ze direct met de woorden: ‘In Veerle zit veel’. En we kunnen haar hierin niet tegenspreken. Want Veerle bruist van de energie en creativiteit. Naast haar werk als actrice, is ze ook auteur van het boek ‘Te gast bij Florina’, publiceert ze stukjes over de schone dingen des levens op haar blog Veerle & Ka en is ze samen met Karen oprichter en creator van designlabel Clodette. En ook nog eens mama, echtgenote en vriendin. Kortom, in Veerle zit veel!

Hi Veerle, kun je een korte intro geven van jezelf?
In Veerle zit veel… ik ben zoals ze dat noemen een creatieve duizendpoot, ik houd van mooie dingen, ben veel en graag bezig met taal, ontmoet graag mensen, ben gericht op details. Ik acteer, schrijf en ben met momenten graag alleen, om vervolgens weer de verbinding aan te gaan met mensen en situaties om mij heen.

Kun je iets meer vertellen over designlabel Clodette?
Samen met fotografe Karen van Winkel heb ik het merk Clodette gestart in mei 2010. Het begon met een collectie schorten, vernoemd naar onze mama’s Lea en Bea. We kregen er veel goede reacties op en we zijn de collectie gaan uitbreiden met servetjes, placemats en servethouders. Steeds met kleine tekstjes of gedichtjes erop en vaak met een persoonlijke touch. Inmiddels zijn we samen gegaan met Serax en is de collectie enorm uitgebreid: van snijplanken en servetjes tot gedachtenboekjes en papieren glasmarkers. Nog altijd staan de kleine tekstjes centraal in onze collectie. Met woorden kun je zoveel kracht en wijsheid overbrengen, ik denk dat dat synoniem is voor Clodette.

Jouw inspiratieboek ‘Te gast bij Florina’ heeft als ondertitel: voor mensen met weinig tijd en veel goesting. Goesting voor wat precies?
‘Te gast bij Florina’ is een boek dat ik geschreven heb als ode aan alle mensen die mij in mijn leven geïnspireerd hebben: mijn oma’s, mama, zus en Florina, mijn meter (en tevens Veerle’s tweede naam, red.) Op mijn beurt wil ik nu graag mijn inspiratie doorgeven aan mensen die weinig tijd of inspiratie hebben om hun huis of leven wat op te fleuren. Zo vind je in het boek allerlei creatieve tips: van een krukje gemaakt van oude magazines tot tafel aankleding tips voor een etentje met vrienden. ‘Te gast bij Florina’ is dus vooral bedoeld voor mensen die goesting hebben voor wat inspiratie in en rond huis en in je leven.

Daarnaast is het echt mijn overtuiging dat als mensen aandacht geven aan het eten, huis, tafel, gang, toilet… zich dat onmiddellijk vertaalt in warmte en liefde. En vooral geloof ik sterk dat écht iedereen - ook diegenen die van zichzelf zeggen dat ze niet creatief zijn! -  ermee aan de slag kan, zonder er al te veel tijd, geld en kennis aan te hoeven besteden. Gewoon je hart en goesting volgen, en daar wil ik inspiratie voor geven. Verder ben ik er ook van overtuigd dat iedereen mijn boek zou moeten lezen en daar wat lichter van zal worden! :-)

Je schrijft met veel plezier en bent graag bezig met teksten. Logischerwijs is daar dan de blog Veerle & Ka mede door ontstaan, kun je ons daar iets meer over vertellen?
Samen met Katrien ben ik de blog Veerle & Ka gestart waarin we ons bezig houden met de schone dingen des levens… Dit kan van alles zijn. Zo vind je er kookrecepten, DIY inspiratie, producten of merken waarvan we de schoonheid graag delen, maar ook ontdektips als fijne wandelplekjes en goede restaurants. We hopen met onze blogartikelen in een rechtstreekse verbinding met onze volgers onze verhalen over de ‘schone dingen des levens’ te vertellen. Katrien is vormgeefster en ontwierp de website helemaal naar onze kijk op schoonheid, want dat is iets waar we alle twee enorm veel waarde aan hechten, we hebben allebei een oog voor detail en kunnen schoonheid in van alles zien en appreciëren. Van een website tot een klein kaartje, maaltijd of kunstwerk: overal kun je de schoonheid ergens van inzien. Dat is wat we graag willen over brengen.

Voor welk inspirerend persoon zou je graag nog eens willen koken en een goed, diepzinnig gesprek mee voeren?
Moeilijke vraag….. maar als ik zou moeten kiezen, dan zou dit industrieel ontwerpster Hella Jongerius zijn. Ze ontwerpt meubels voor Vitra, maar ook voor IKEA en heeft een uitgesproken stijl. Niet te clean en vrij eenvoudig, maar wel met een eigen karakter. Vooral van haar Polder Sofa (met die knopen!) en Bovist poef (prachtige details!) ben ik fan. Naast haar werk vind ik het ook inspirerend dat ze zich niet in een hokje laat stoppen, net als ik dat zelf ook niet graag heb.

Welke ontwerpers, kunstenaars of creatieve ondernemers inspireren jou?
Naast Hella Jongerius zou ik ook kunstenaar Rinus Van de Velde willen noemen, een jonge kunstenaar uit Leuven die decors creëert, zichzelf erin fotografeert en vervolgens deze compositie naschildert. Prachtig werk en echt de moeite om eens naar één van zijn exposities te gaan.

Wat is je favoriete quote?
‘The details are not the details, they make the design’ – Charles Eames
‘If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses’ – Henry Ford

Als je huis in brand zou staan, welke 3 items neem je dan sowieso mee?
Naast mijn familie en huisdieren? Ook weer moeilijk te zeggen aangezien ik niet echt materialistisch aangelegd ben. Maar als ik zou moeten kiezen, dan zijn het vooral items die een emotionele waarde hebben, zoals de antieke koffer die ik van mijn ouders geërfd heb, de doos vol met familiefoto’s en een mini urn met daarin de as van mijn mama.

Heb je tips voor startende of creatieve ondernemers?
Houd vol! Dit zou absoluut de beste tip zijn die ik kan meegeven, want er zullen nu eenmaal tegenslagen op je pad gaan komen. De uitspraak ‘Gebruik elke mislukking als een kans om iets te leren’ past hier perfect bij.

Je woont in Antwerpen, kun je ons misschien enkele tips geven zoals…
.. een gezellige koffiebar: Buchbar
.. een goed restaurant: Dôme sur Mer
.. een bijzondere winkel: The Recollection

Graag kiezen!
Sober of kleurrijk? Sober
Op restaurant of dinner at home? Dinner at home!
Zomer of winter? Winter
Koffie of thee? Thee
Ochtend- of avondmens? Ochtendmens
Elle of Vogue? Elle
Blondie of brunette? Blondie

Volg jij Veerle al?
www.veerledobbelaere.be

www.veerle-en-ka.be
Facebook Veerle Dobbelaere
Facebook Veerle & Ka
Instagram
Twitter
Pinterest

DEEL DIT BERICHT

MEER LIFESTYLE + INTERVIEWS