Light up your life!

Verlichtingsideeën voor thuis.


 

Het uitkiezen van verlichting is niet de meest simpele. Zo kan een lamp je interieur maken of breken, niet alleen door de vormgeving van de lamp en de plaats waar de lamp komt te hangen of staan, maar zeker ook door de sterkte van de verlichting. Daarom als eerste tip: kies altijd voor dimbare verlichting. Duurder in aanschaf, maar zeker veel praktischer aangezien je zelf de sterkte kunt aanpassen.

Luceplan Ascent tafellamp

Maak een goed lichtplan met 3 soorten verlichting
Een leeshoekje heeft een andere verlichting nodig dan je werkplek of de eettafel. Ga dus niet zomaar allerlei lichtpunten voorzien in huis maar kijk eerst welke activiteiten je in welke kamer wil uitvoeren en waar deze zullen plaatsvinden. Als je zeker bent van een goed lichtplan kan je beginnen met het bepalen van de soort lichtpunten. De soorten verlichtingstypes zijn hierbij van belang, gebruik de volgende drie naast elkaar:

Kies voor een basisverlichting: dit is vaak de verlichting aan het plafond, aangesloten aan de hoofdschakelaar, kies hier altijd voor een dimbare oplossing.

Ga na welke taakverlichting je in een ruimte moet voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een bureaulamp op je werkplek, een leeslamp bij de fauteuil of kastverlichting in de keuken zodat je met voldoende licht kan koken.

Als laatste is sfeerverlichting van belang die ervoor zorgt dat je in een kamer kan ontspannen. Wanneer je bij alle andere verlichtingstypes gekozen hebt voor dimbare opties, hoef je niet altijd extra sfeerlichting aan te brengen, maar een mooie tafellamp op een dressoir of staande lamp in de hoek van de kamer mag zeker niet ontbreken in huis.

Flos IC Lights F2 messing vloerlamp

LED op de kosten!
LED staat voor 'Light Emitting Diode', ofwel een lichtgevende diode en is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat het veel voordelen heeft. Zo zijn LED-lampen 10x zo zuinig als hallogeenverlichting en hebben dus een lager energieverbruik. Daarnaast hebben ze een levensduur van zo'n 5 tot 10 jaar. LED’s zijn hierdoor dus kostenbesparend! Tegenwoordig zijn er ook steeds betere lichtkleuren van LED mogelijk en vind je talloze dimbare varianten.

Domus Sten Cloud lamp

Trends
Messing is en blijft hip in interieurland. Lampen met een messing afwerking zijn een eyecatcher op zich en daarom is een messing lamp een musthave in een hedendaags interieur. Kies voor industriële en betonnen lampjes als je liever een stoere en vintage look wil creëren in huis. Ben je fan van een minimalistisch of design interieur? Kijk dan zeker eens naar prachtige merken in designverlichting bij Lampen24 als Flos, Artemide en Domus.

Tegenwoordig mogen de lampjes zelf ook gezien worden. Kies voor bulb lighting met gloeilampjes die je tegenwoordig in alle vormen, lichtkleuren en maten zult vinden: van peer tot bolvormig, in zachte of felle lichtkleuren, dimbare opties of een ouderwetse gloeilamp in een nieuw LED-jasje. Leuk om enkele van deze bulbs in een groepje of rechte lijn boven de eettafel te hangen.

Ook tof: wandlampjes die terug van weggeweest zijn! In messing, metaal, beton of keramiek uitvoering, eeen wandlamp geeft een sfeervol effect op de muren in je hal of slaapkamer.

Northern Sunday wandlamp

Lichtbron en stylingobject in één
Bekijk een lamp dus niet enkel als lichtbron, maar ook als stylingobject: een mooie lamp kan een prachtige blikvanger zijn in je interieur. Maak daarnaast afwisselend gebruik van hang-, vloer- en wandverlichting, zeker in de living. Ter inspiratie vind je op de foto's een selectie van enkele mooie lichtgevende stylingobjecten. 

Flos Aim hanglamp

DEEL DIT BERICHT

MEER INTERIOR + INSPIRATION, PLEASE!